Veelgestelde vragen
1. Hoe stook ik hout met een massakachel?
Plaats een stapel hout in de brandkamer. Leg de gekloofde kant naar boven, deze vat eerder vlam. Voorkom zoveel mogelijk stoken met rond hout.
LET OP! In plaats van het hout onderaan aan te steken, steek je het bovenaan aan met een aanmaakblokje of -krul, wat klein hout of droge schors en een beetje krantenpapier (een lege broodzak is handig om deze samen te houden). De vlam begint bovenaan en beweegt langzaam naar beneden, net zoals de vlam van een kaars naar beneden beweegt terwijl de kaars opbrandt.
Terwijl het hout brandt, komt er een soort gas vrij. Dit gas wordt door de vlam verbrand, waardoor er warmte ontstaat. Omdat de vlam langzaam naar beneden beweegt, komt er steeds een beetje gas vrij dat verbrand kan worden. Een goede zuurstoftoevoer is belangrijk voor een hoge verbranding, wat resulteert in de productie van onschadelijk CO2, mits de vlamtemperatuur hoog genoeg is (ongeveer 800°C). Dit zorgt ervoor dat de kachel lang warm blijft, zelfs nadat het vuur is uitgegaan.
De kachel zelf is gemaakt van een speciaal soort vuurvast beton dat de warmte goed vasthoudt. Dit betekent dat de warmte niet 'weglekt', maar in de kachel blijft en langzaam aan de kamer wordt afgegeven.
Belangrijk: om ervoor te zorgen dat je kachel goed werkt, moet je ervoor zorgen dat je hout droog en schoon is (minder dan 18% vocht). Dat betekent dat het geen verf of andere chemicaliën mag bevatten en dat het niet nat mag zijn.
Welke houtsoort? Zie vraag 2.
Zorg dat uw schoorsteen voldoende boven het dak uitsteekt en ver genoeg staat van ramen en ventilatieopeningen.
Laat uw schoorsteen minstens 1 keer per jaar door een vakman vegen.
2. Welke houtsoort beveel je aan voor een massakachel?
Voor een massakachel wordt aanbevolen om droog en goed gedroogd hardhout te gebruiken als je belangrijkste brandstofbron. Enkele voorbeelden van geschikte hardhoutsoorten zijn :
- beuk
- esdoorn
- berk (moet wel gespleten zijn)
- populier
- eik (als het gespleten en 2 jaar gedroogd is)
- wilg (brand zeer snel op dus heb je meer kilo hout van nodig maar is wel geschikt)
Zachte houtsoorten zoals den, spar en ceder kunnen echter beter gebruikt worden voor aanmaakhout, omdat ze gemakkelijker te splijten zijn en sneller ontbranden.
Het is belangrijk om te onthouden dat het hout droog moet zijn voor een efficiënte verbranding.
3. Hoe reinig je een massakachel?
Dit doe je zelf:
- Verbrandingskamer schoonmaken : Op het moment dat het as over de rand van de deuropening dreigt te komen leeg je de as in de verbrandingskamer. Overtollige as haal je heel eenvoudig weg met een klein schepje of een speciale as stofzuiger.
- Schoonmaken kachelruit : Bevochtig het papier en doop het vervolgens voorzichtig in de as van de kachel. Wrijf de krant of het keukenpapier met de aszijde tegen het glas zodat de roetaanslag loskomt. Veeg de losgekomen roetdeeltjes ten slotte weg met een schoon stuk doek of papier.
Door een specialist:
Inspecteer de kachel en schoorsteen: Controleer de kachel en schoorsteen op eventuele schade of losse stenen in de vuurruimte. Controleer ook of er voldoende afstand is tot brandbare materialen. Opgelet bij het ingooien van nieuwe houtblokken tijdens de stookbeurt!
Reinig de rookgaskanalen: Dit doe je met een kleine polyborstel en een stofzuiger. Ga naar de kleine poetsdoppen, open ze en reinig en stofzuig elk kanaal om as te verwijderen.
Veeg de schoorsteen: Hoewel een massakachel weinig roet produceert, is het toch belangrijk om de schoorsteen regelmatig te vegen om schoorsteenbranden te voorkomen.
4. Wanneer gaat de overheid de houtkachel aan banden leggen?
Het is logisch dat de uitstoot van een traditionele houtkachel niet ok is voor ons milieu en niet ecologisch. Het is een heikel thema in Vlaanderen (en ook bijna enkel in Vlaanderen).
Het verbranden van hout is op zichzelf een CO2-neutraal proces: de CO2 die vrijkomt bij het verbranden, is dezelfde CO2 die de boom heeft opgenomen tijdens zijn groei.
Heb je zelf bomen op je eigendom? Is de keten van houtvoorziening extreem kort. In feite is het zo kort als het kan zijn. Je bent zowel de producent als de consument van het hout. Dit betekent dat je volledige controle hebt over het hele proces, van het kiezen welke bomen te kappen, tot het zagen, drogen, en uiteindelijk verbranden van het hout.
Hoeveel fijn stof een houtkachel werkelijk uitstoot, hangt in grote mate af van de kwaliteit van het hout, het vochtgehalte, de manier van aansteken en bijvullen. Massakachels beschikken over technologie die de verbranding optimaliseert en de uitstoot vermindert, correct gebruik en regelmatig onderhoud zijn noodzakelijk.
Daarom kiezen we voor Duitse en Oostenrijkse kwaliteit met labels voor de DIN EN 13229 emissie normen. Deze labels zijn niet binnen elk land in Europa erkend en gebruikt. Voorlopig zijn dat Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken en Frankrijk die werken met deze certificaten.
Onze leveranciers Brunner en Ortner voldoen aan deze strenge normen. Hun energielabel A+ van sommige toestellen is ook geregistreerd in de Europese Productdatabank voor energie-etikettering (EPREL).
Enkele voorbeelden zijn de Ortner Grondoven GO07-42/42 of Brunner HKD 7 SK.
5. Kan een massakachel in een passiefhuis of BEN-woning?
Een houtkachel heeft al sinds mensenheugenis een plek in onze huizen, zowel voor warmte als voor een gezellige sfeer. In een passiefhuis of BEN-woning wil je diezelfde gezelligheid, maar de grote hoeveelheid warmte die deze produceert kan het wooncomfort negatief beïnvloeden. Kan een massakachel dan wel in een passiefhuis geplaatst worden? Het antwoord is 'ja', mits je met een aantal zaken rekening houdt.
Bereken het aantal kWh/m² aan warmte dat jouw passiefhuis of BEN-woning jaarlijks nodig heeft. Zelfs een aangepaste kachel met een laag vermogen - variërend van 4 tot 6kW - voor laagenergiewoningen, produceert nog te veel energie voor passiefhuizen. Tenzij ... je de gegenereerde warmte ook gebruikt voor de productie van sanitair warm water. Dit helpt niet alleen om het wooncomfort te verhogen, maar maakt de terugverdientijd van een massakachel in een passiefhuis ook realistisch.
In veel gevallen zal de hybride oplossing van een massakachel met zonneboiler of warmtepompboiler prijsgunstiger zijn dan een centrale verwarming en zonneboiler of warmtepompboiler.
6. Waaruit is een offerte van een massakachel opgebouwd?
Type kachel: De offerte begint met het type kachel, zoals de grootte, glasraam en het model, dat geschikt is voor de ruimte en de isolatie van het huis.
Afwerking kachel: zit die in het pakket zoals bij een NunnaUni, Finoven en Gabriel Kakelugnar of is die op maat gebouwd met Cebud/Ortner massastenen en een gepleisterde mantel of met keramische tegels.
Extra opties kachel: De offerte kan extra opties bevatten, zoals een verwarmde bank, dubbel glas of een dubbele deur voor een tunnel kachel of een houtnis, die de prijs kunnen beïnvloeden.
Aansluiting schoorsteen : is er een rookkanaal voorzien of dienen er buizen te worden toegevoegd om de aansluiting te kunnen doen.
Voorbereiding werf : is er afbraak van een huidige kachel en dient er een fundering gemaakt te worden.
Installatie: De offerte omvat de kosten van het op maat bouwen van de kachel bij u thuis, wat enkele dagen in beslag kan nemen. Ook onze transportkost en reistijd nemen we in rekening. Dit houdt ons niet tegen om met veel liefde voor de massakachel van de Westhoek tot Wallonië te komen installeren.
Speciale Kortingen: Er kunnen speciale kortingen worden aangeboden die onze leveranciers geven zoals rond Batibouw of een eindereeks model.
Geldigheid van de Prijs: De prijs in de offerte is meestal voor een bepaalde periode geldig, bijvoorbeeld 30 of 60 dagen vanaf de offertedatum. Dit betekent dat als u binnen die periode akkoord gaat met de offerte, de prijs zoals vermeld gegarandeerd is. Na deze periode kan de prijs worden herzien, afhankelijk van marktfluctuaties, wijzigingen in materiaalkosten of andere factoren (bijvb stel dat kilometerheffing wordt ingevoerd).